KÉK ÉG Repülö Sportegyesület

2030 Érd Gyöngyvirág u. 46/c

Tel: +36 20 777 9146

E-mail: kekeg@kekeg.hu

Adószám: 18710618-2-13

Számlaszám: 10700268-43562509-51100005

A kezdetek

Az Egyesületünk megalakulását tapasztalt pilóták kezdeményezték azzal a szándékkal, hogy a motoros repülést, a túrarepülést és a rallyrepülő versenyzést szerető tagok befogadó klubja legyen. Olyan hely, ahol tisztán a repülésre, a sportbarátságra, a szabadidő hasznos és értelmes eltöltésére vágyók találhatnak egymásra. Alakuló közgyűlésünket 2005. szeptember 15-én tartottuk, a cégbíróság pedig 2006. január 6-án jegyzett be minket 25 alapító taggal. A létszámunk hamarosan elérte az 50 főt, napjainkra pedig meghaladja a 180 főt.

Repülőterünk

A bázis repülőterünk Farkashegy, ahol a főépület (volt “parancsnoki épület) emeletén helyezkedik el a klubhelységüink. Itt a repülési idényben minden nap kint vagyunk. Az irodában van  WiFi és internet azért, hogy tudjuk tervezni és szervezni repüléseinket. Az egyik helyiségben van az iroda, a nagy terem szolgál közösségi helyiségként, ahol az elméleti oktatást és egyéb közösségi rendezvényeket tartjuk, de alapvetően ez szolgál a repülésekre való felkészülésre. A klubhoz tartozik az emeleten egy nagy erkély ahova kiülve lehet nézni a repülőtéri forgalmat és élvezni a budai hegyek panorámáját.  Itt az erkélyen van felszerelve a saját időjárás állomásunk és webkameránk, ezekkel a repülőtéren uralkodó időjárási viszonyokat tudjuk felmérni még a reptérre indulásunk előtt. Repülőgépeinket a MÁV Repülőklubtól bérelt, ú.n. kishangárban tároljuk és ápoljuk. A hangár előterében egy saját, fedett teraszunk van, ahol vendégeket lehet fogadni, ahonnan nyugodtan lehet szemlélni a repülőtér forgalmát, illetve ahol repülés előtt vagy után le lehet ülni beszélgetni.

A repülőterünk nagyméretű füves repülőtér, amelyet két másik nagy múltú vitorlázórepülő klub, az Aeroklub Farkashegy (korábban Csepel Repülőklub) és a MÁV Repülőklub is használ. A repülőtér adottságai kiválóak a nyugodt hétközbeni oktatásra és gyakorlásra, hétvégenként pedig pezseg az élet. A budakeszi önkormányzattal való kapcsolatunk megnyugtató, az Önkormányzat hosszú távú szerződést kötött a repülőtér üzemeltetésére, és immár rendszeresen szervezi néhány nagyszabású programját, pl. a Családi Napot a repülőtérre, ezzel is közelebb hozva Budakeszi lakosait és fiataljait a repüléshez.

Repülőgépeink

A repülőgép-állományunk, amit üzemeltetünk, karbantartunk és használunk, azok a klubtagjaink saját tulajdonú gépei. A gépek között megtalálhatóak a világszerte népszerű Cessnák 2 és 4 üléses változatai, a vitorlázó-repülés kihívásai iránt érdeklődők pedig a szintén elterjedt Falke motoros-vitorlázókkal repülhetnek. Az ennél különlegesebb gépekre vágyókat a választék súlyosabb végén egy kétmotoros, a könnyebbik végén egy nyitott kabinú ultrakönnyű légijármű várja.

A repülőgépeink adatait és fényképeit a Rólunk — Repülőgépeink címszavak alatt lehet megtalálni. A gépek előjegyzését a saját tárhelyünkön üzemeltetett, interneten elérhető foglalási rendszerrel intézzünk.

Tagságunk

A klubunk sikerrel integrálja az élet különféle területeiről érkező tagjat. A repülésben már tapasztalt pilóták között vannak komoly eredményeket elért rally nemzeti bajnokok, válogatott kerettagok, nagygépes kereskedelmi pilóták, de vannak olyanok is, akik a repülés más területéről csatlakoztak hozzánk (vitorlázórepülés, siklóernyőzés, sárkányrepülés, katonai repülés). A repülésben kisebb tapasztalatokkal rendelkező tagjaink sem kifejezetten zöldfülűek, hanem sikeres üzletemberek, vállalkozók, közép- és felsővezetők ,akik a repülés nyújtotta kikapcsolódást, regenerálódást keresik és találják meg nálunk. Célunk elsősorban igazi repülőbaráti hangulatot teremteni, hogy minden tagunk, vendégünk és növendékünk jól érezze magát – ha búját-baját akarja feledni, ha energiával akarja feltölteni magát, ha a fellegek közé vágyik, csak egy helyre, ide jöjjön ki hozzánk, a repülőtérre.

Programjaink

A jó hangulatot kiegészítve tervezzük a rendszeres repülőprogramjainkat is. Országjáró túrákat szervezünk azért, hogy megszerettessük a hazai tájat és megismertessük hazánk hangulatos sportrepülőtereit. Szervezünk nagyobb kihívásokat jelentő külföldi túrákat is, a már tapasztaltabb pilótáinkat pedig megtanítjuk az éjszakai VFR repülésre, a kötelékrepülésre, illetve a komoly kihívást jelentő rallyrepülő versenyzésre, ahol a szakmai és repüléstechnikai tudást lehet legjobban fejleszteni.

Ezzel párhuzamosan foglalkozunk az új jelentkezők kiképzésével úgy, hogy az elméleti és reptechnikai követelmények elsajátítása mellett az igazi repülőélet megismertetését és megszerettetését is kötelességünknek tartjuk. Szóval aki a pompásan, csábítóan mutató felhők közül akarja nézni alatta elterülő tájat, miközben a madarakat is lehagyva akar szárnyalni, az kétségkívül eljön hozzánk és belép a vidám repülős csapatunkhoz.

Biztonságunk

Végezetül pedig, a háttérben komoly figyelmet szentelünk a biztonságnak. A motoros sportrepülés nem extrém sport és a szabályait is úgy írták meg, hogy semmilyen többlet-kockázatot ne jelentsen a mindennapi élethez képest. Repülőgépeinket a saját műszaki csapatunk ellenőrzi és csak a tervezett repülési feladatra megfelelően előkészített gépeket adunk ki a pilótáinknak. A javítások vagy tervszerű felújítások utáni berepüléseket is mi magunk végezzük. A pilótahibák kockázatait is a minimálisra csökentjük: téli ismeretfelújító tanfolyamokon összegezzük a legfontosabb tapasztalatokat vagy változásokat, a hosszabb időt kihagyó pilótáinkat pedig oktatói ellenőrző repülés után engedjük el ismét önállóan repülni. A növendékeinket mindenekelőtt a megelőzésre, a felelős döntéshozatalra képezzük ki, de megtanítjuk nekik és gyakoroljuk velük az esetleges kényszerhelyzeket megoldásait is. A frissen levizsgázott pilótatársaink repüléseit továbbra is figyelemmel kisérjük és segítjük őket tapasztalatokkal a későbbiekben is. Akik érdeklődnek a repülés iránt, de túlságosan “félénkek”, azokat szívesen látjuk egy látogatásra a hangárunkban és elvisszük egy rövid szoktató repülésre is, hogy saját maguk is megtapasztalhassák a biztonságos repülés élményét.

Elnök:

Paksy Györgyi +36-20-777-9146

gypaksy@gmail.com

Elnök helyettes:

Horti Kálmán +36-20-777-9142

khorti7@gmail.com

Elnökségi tag:

Cseh Róbert +36-70-387-3878

csehrobi@gmail.com

Elnökségi tag:

Hauser Gábor +36-70-409-1710

home.hauser@externet.hu

Főpilóta: Horti Kálmán

Műszaki vezető és motoros oktató: Tihanyi Zoltán

Motoros oktatók:  Nahajevszky Sándor, Szabó Endre, Porcsalmi Zoltán.  Melicher Géza, Ádám Zsolt, Jurásek Sándor, Fürst Róbert, Ramuska Péter, Bojkó Balázs, Vajda Márton, Deutsch Zalán, Etényi László.